مجوز شورای رقابت مبنی بر افزایش ۹ درصدی قیمت و مقررات فروش خودروهای پیشفروش شده به قیمت سال گذشته، با انتقاد برخی از مسوولان صنعتی کشور و خودروسازان همراه شد.
تولیدکنندگان ادعا میکنند که سال ۱۴۰۰ نیز با دستورالعمل این شورا، بهطور حتم با ضرر تولید روبهرو خواهند بود به همین واسطه برخی خبرها از چانهزنیها برای افزایش میزان درصد قیمتها و همچنین تغییر دستورالعمل خودروهای پیشفروش شده با شورای رقابت حکایت دارد. در همین حین تغییر در برنامه فروش خودروسازان و تمرکز بر طرحهای پیشفروش به جای فروش فوقالعاده را میتوان از نشانههای آزردگی خودروساز از مصوبه جدید شورای رقابت دانست. شورای رقابت در اواسط اردیبهشتماه امسال از شیوه جدید قیمتگذاری خود برای سالجاری رونمایی کرد. براساس این شیوه قیمتگذاری جدید، بازه تعیین قیمت محصولات شرکتهای خودروساز از فصلی به ۶ ماهه تغییر یافت.
با توجه به بازه زمانی مصوبه شورای رقابت مدیران خودروساز تا پایان شهریور ماه باید بر اساس همین درصدها محصولات خود را عرضه کنند و دیگر خبری از مجوز افزایش قیمت خودرو نخواهد بود. همچنین اعضای شورای رقابت دو خودروساز بزرگ کشور را مکلف کردند تا این افزایش قیمت را روی محصولاتی که سال گذشته پیشفروش کرده و موعد تحویل آنها ۶ ماهه ابتدای سالجاری است، اعمال نکنند.
درصد اندک افزایش قیمتها در مبدا و همچنین ممنوعیت خودروسازان برای افزایش قیمت محصولات پیشفروش به نوعی تولید را تحتتاثیر خود قرار خواهد داد. بر این اساس ریشه بیانگیزگی خودروساز را میتوان در برنامه فروش آنها طی دو ماهی که از سال ۱۴۰۰ میگذرد، جست و جو کرد.
طی بازه زمانی یاد شده تنها ایرانخودرو یک فروش فوقالعاده در تعطیلات نوروز برگزار کرد.
همچنین در این مدت سه طرح پیشفروش نیز توسط آنها برگزار شد که سهم ایران خودروییها دو طرح و سهم سایپاییها نیز یک طرح بوده است. نکته قابل تامل در ارتباط با طرحهای پیشفروش دو خودروساز بزرگ کشور این است که در این طرحها خبری از محصولات پرتیراژ خودروسازان نیست. مدیران خودروساز در این طرحها عرضه محصولات جدید خود را در دستورکار قرار دادهاند.
ایران خودرو در هر دو طرح پیشفروش که برگزار کرد (طرح اول اواخر فروردین ماه برگزار شد و طرح پیشفروش دوم نیز که از شنبه آغاز شده امروز به پایان میرسد) عرضه چهار محصول رانا پلاس، سمند سورن پلاس، پژو ۲۰۷ با سقف شیشهای و دنا پلاس با موتور توربوشارژ و گیربکس اتوماتیک را در دستور کار داشته است. سایپاییها هم عرضه شاهین، کوئیک S، ساینا S، کوئیک R و کوئیک دندهای را مدنظر قرار دادهاند.
نکته دیگر در ارتباط با پیشفروشهای صورت گرفته بازه زمانی است که خودروسازان برای محصولات عرضه شده در نظر گرفتهاند.
بازه زمانی محصولات ایران خودرو در پیشفروش مرحله اول از مهرامسال تا اردیبهشت سال آینده را شامل میشود. همچنین آبیهای جاده مخصوص در مرحله دوم پیشفروش خود بازه زمانی فروردین تا خرداد ۱۴۰۱ را در نظر گرفتهاند.
خودروسازی سایپا نیز بازه زمانی آبان تا اسفندماه امسال را بهعنوان زمان عرضه محصولات پیشفروش شده تعیین کرده است. با توجه به اینکه مصوبه شورای رقابت تا پایان شهریورماه معتبر است خودروسازان زمان تحویل محصولات پیشفروش شده را به بعد از بازه زمانی مصوبه این شورا موکول کردهاند بلکه بتوانند تا آن زمان تغییرات مدنظر خود را در شیوه قیمتگذاری اعمال کنند.
با توجه به تداوم چانهزنی خودروسازان و همچنین نیاز به جذب نقدینگی به نظر میرسد تمرکز به عرضه محصولات به صورت پیشفروش باشد و فعلا خبری از فروش فوقالعاده در برنامه خودروسازان نباشد مگر اینکه چانهزنیها نتیجه مورد نظر آنها را در بر داشته باشد. از سوی دیگر برخی اخبار حکایت از آن دارد که با توجه به نزدیکی به روزهای آخر دولت دوازدهم، دولتیها رغبتی به افزایش قیمت خودرو ندارند.
منبع : دنیای اقتصاد